Бесіди з батьками

Бесіди з батьками. Програма Шлях в життя & quot ;: 3.4. Як пояснювати дітям таїнство Святого Причастя?


Тільки в Православної Церкви до Причастя допускаються немовлята з самого їх хрещення і миропомазання. У католиків, лютеран і англікан & laquo; конфірмація & raquo; & Mdash; таїнство миропомазання відбувається пізніше, коли діти досягають розумного віку. І тільки після конфірмації підлітки стають членами Церкви і можуть причащатися. У Православній же Церкви таїнство миропомазання відбувається разом з хрещенням, і тому немовлят відразу допускають до Причастя. А починаючи з семи років діти приступають і до таїнства покаяння сповіді.

Мені здається, що причащання немовлят, у яких ще не може бути ніякого розуміння таїнства, дуже близько пов’язана з тим ставленням до немовлятам, приклад якого дав нам Христос: & laquo; Приносили Йому дітей, щоб він доторкнувся до них; учні ж їм докоряли & raquo;.

А коли спостеріг це Ісус, то обурився і сказав їм: & laquo; Пустіть дітей приходити до Мене, не бороніть їм, бо таких Царство Боже! & Hellip; І обнявши їх, поклав руки на них і благословив їх & raquo; (Мк. 10: 13 & ndash; 16).


Інакше кажучи, Ісус Христос показав, що фізичне спілкування, фізична близькість до Нього так само реальні, як і спілкування розумовий, інтелектуальний, і що нерозуміння немовлятами & laquo; істин про Бога & raquo; ніяким чином не перешкоджає їх дійсної близькості & laquo; з Богом & raquo ;. І століттями приносили православні матері в храм своїх немовлят і причащали їх, і ніхто не переймався, коли в церкві були чутні писк і лемент немовлят.


Пам’ятаю, як молода мати трьох дітей говорила мені, що її тримісячна Таня любить ходити до церкви: & laquo; Вдома мені завжди ніколи, завжди я поспішаю, метушуся, а ось в церкві цілу годину або півтора вона лежить у мене на руках, так спокійно, і ніхто нам не заважає & hellip; & raquo;

Але настає момент, до двох років приблизно, коли дитині, особливо якщо він не звик причащатися, треба як & ndash; то пояснити, що таке Причастя, що з ним в церкві будуть робити. Мені здається, що тут не треба мудрувати, а досить сказати: & laquo; Ось батюшка тобі святого хлібця дасть, смачного & hellip; & raquo; або & laquo; Батюшка тобі причастя дасть святе, гарне, смачне & hellip; & raquo; А поступово, з ставлення до дитини & ndash; причаснику дорослих, з & ndash; за того, що його вітають, хвалять, цілують, що в цей день його намагаються одягнути по & ndash; святкового, дитина починає розуміти, що причащання радісне, урочисте, святе подія.

Якщо немовля ніколи не причащався і, коли його підносять до Чаші, лякається Причастя як чого & ndash; незрозумілого, може бути, що нагадує йому неприємні відчуття у доктора, не треба, мені здається, змушувати його. Краще дати йому подивитися, як причащаються інші діти, дати йому з’їсти шматочок проскури, піднести до батюшки під благословення, коли прикладаються до хреста, і сказати, що його причастять в наступний раз.


Років до трьох & ndash; чотирьом можна і потрібно почати дуже просто пояснювати дітям сенс таїнства Причастя. Можна розповідати дітям про Ісуса Христа, про Його Різдво, про те, як Він зціляв хворих, годував голодних, пестив маленьких дітей. І ось, коли Він знав, що скоро помре, Він захотів востаннє зібратися зі своїми друзями & ndash; учнями, повечеряти з ними. І коли вони були за столом, Він узяв хліб, розламав його і роздав їм, сказавши: & laquo; Цей хліб Я Сам, і коли ви будете їсти цей хліб, Я буду з вами & raquo ;. Потім Він узяв чашу з вином і сказав їм: & laquo; В цій чаші Я вам даю Самого Себе, і коли ви будете пити з неї, Я буду з вами & raquo ;. Ось як Ісус Христос перший раз причастив людей і сказав, щоб усі, хто Його любить, теж так причащалися.


Почавши з такого простого, примітивного пояснення, можна потроху розповідати про Таємної Вечері і про життя Христа докладніше і повніше, поки діти не зможуть розуміти повний текст євангельських оповідань. Але як би ми їх не спрощували, треба дуже уважно стежити, щоб ми ніяк не «em> спотворювали їх зміст.


У міру того як діти ростуть, треба пояснювати їм не тільки євангельські події, з якими пов’язано таїнство Причастя, але і те, що воно означає в нашому житті для нас, зараз. Що значить в житті християнина причащатися Святих Тайн? За Літургією ми приносимо Богу наші дари хліб і вино. Хліб і вино це наші їжа і питво. Без їжі і пиття людина не може жити, і наші, такі прості, дари означають, що ми приносимо Богу в дар, в подяку саме життя нашу. Приносячи наше життя Богу, ми не одні: разом з нами і за нас віддає Своє життя Сам Ісус Христос. Пояснюючи дітям сенс таїнства Святого Причастя, можна розповісти, як священик готує наші дари; вирізає частки з принесених просфор & ndash; хлібів, одну частку & Laquo; Агнець & raquo; & Mdash; для причастя, іншу в честь Божої матері, частки в честь всіх святих і в пам’ять померлих і живих, про які його просять молитися.

Можна звернути їх увагу на те, як урочисто переносять приготовані дари на престол під спів молитви & laquo; Іже херувими & raquo ;. Приносити дари значить дякувати, і все богослужіння Літургії є вдячність наша Богу за наше життя, за наш мир, за те, що Бог Ісус Христос став людиною, увійшов в наше життя, взяв на Себе наші біди і страждання. Тому таїнство Літургії також називається Євхаристією, що по & ndash; грецькою означає & laquo; подяку & raquo ;. Ми все і діти, і дорослі виховуємось в розумінні сенсу Літургії у міру того, як ми все більше і більше вникаємо в кожен вигук, кожна дія богослужіння, кожне піснеспів. Це найкраща наша школа, яка триває все наше життя, і наше завдання як батьків розвивати в дітях інтерес до змісту того, що вони бачать і чують у церкві.

На нас лежить відповідальність навчити дітей, як приступати до таїнства Святого Причастя. Звичайно, треба відрізняти найістотніше від менш істотного, а всякі правила поведінки визначаються до певної міри умовами нашого життя. Незастосовні ніякі правила до немовлятам, але починаючи з семирічного віку в практиці Руської Православної Церкви встановлено сповідатися перед тим, як причащатися, дотримуватися посту, т. Е. Не їсти і не пити вранці до Літургії, помолитися за всеношної напередодні і постаратися прочитати в молитовнику хоча б деякі молитви з правила перед Причастям. Зазвичай наші духівники дають нам вказівки про правила, які треба намагатися дотримуватися.


Чи повинні ми, батьки, навчити наших дітей, як підходити до Причастя: склавши руки на грудях, що не хреститися, підходячи до чаші, щоб ненароком її НЕ штовхнути. Потрібно назвати священику своє ім’я. Після Причастя нам дають з’їсти шматочок проскури і випити трошки вина з водою це називається & laquo; запивка & raquo ;. Все це зовнішні правила, і не можна їх змішувати зі змістом і значенням Таїнства, але гідну поведінку в храмі має велике значення, а діти особливо люблять відчувати в урочисті хвилини, що вони & laquo; вміють тримати себе & raquo; як великі.

& laquo; Я віддаю себе Христу, а Христос входить в моє життя. Його життя живе в мені & raquo ;, ось сенс Святого Причастя, і в цьому сенс нашого життя, і мета нашого життя відкривається нам в цьому сенсі.

  • https://yandex ru/clck/jsredir?from=yandex ru;search;web;;&text=&etext=1834 kL4l8XhZhmW-B34VfRxzTeFASpxp5tqok-jQi508ehzBCRd4eijn-gSRM2VW-xtY abfd7e48387e40555c4cd8539f0c284c5d117430&uuid=&state=_BLhILn4SxNIvvL0W45KSic66uCIg23qh8iRG98qeIXme

Comments are closed.