Коли треба починати виховувати дитину

Коли треба починати виховання?

У питанні про вік, коли слід починати виховувати дітей, думки часто розходяться. Деякі батьки вважають, що після появи на світ дитина довгий час потребує тільки в зовнішньому догляді. Вони дивляться на нього, немов на забавного кошеняти, що не чутливого до духовних впливів, вважаючи, що до 2-3-х років розум дитини ще не готовий до засвоєння духовних предметів.


Такий погляд помилковий, він суперечить як науці, так і християнському вченню. Психологія встановила, що дитина сприйнятлива до чого з самого народження. За визначенням одного вченого, душа дитини подібна чутливої ??кінематографічної стрічці, яка безперервно фіксує всі відчуття. Дитина ще лежить в колисці, а душа його вже накопичує враження, вловлює звуки, погляди, інтонації голосів і навіть стан душі батьків. З усіх цих вражень, крім його розуму, безперервно формується підсвідомість дитини. І все, що він сприймає день за днем, стає частиною його особистості, і тоді вже ніякими способами ці враження не зітреться.


Крім того, сучасна психологія прийшла до висновку, що таке підсвідоме враження в ранньому дитинстві має велике значення для подальшого розвитку людини. Наприклад, деякі душевні захворювання дорослих людей пояснюються болючими враженнями раннього дитинства. Ось чому батьки повинні пам’ятати, що до перших вражень немовляти треба підходити з найбільшою дбайливістю, бо з моменту народження в ньому починає формуватися не тільки тіло, а й душа.


Цьому ж вчить і наша віра. В Євангелії ми читаємо: Приносили до Ісуса дітей, учні ж їм докоряли. Побачивши Ісус, то обурився і сказав їм: Пустіть дітей приходити до Мене, не бороніть їм, бо таких Царство Боже. І обнявши їх, поклав руки на них і благословив їх (Мк. 10, 13-16). Звернемо увагу на те, що дітей до Христа не приводили, а приносили. Значить, вони були зовсім малими, не що можуть самостійно ходити. Учні не допускали до Христа таких крихіток, очевидно, думаючи, подібно багатьом сучасним батькам, що немовлята не здатні що-небудь сприймати.


Як же поставився до цього Спаситель? Він обурився, на апостолів. А ми знаємо, що лагідний Христос обурювався тільки в тих випадках, коли істина придушувалася помилкою, наприклад, при лицемірстві фарисеїв, при оскверненні храму торговцями і т.п. І Він сказав учням: Пустіть дітей [. ] І не бороніть їм, бо таких є Царство Небесне. Іншими словами: діти більш, ніж дорослі, сприйнятливі до добра, до любові і благодаті, вони інстинктивно прагнуть до Бога. Потім Христос обійняв і благословив дітей.


Звідси ясно, що Христос навчав, що релігійне виховання треба починати з самих ранніх років. Духовний досвід Церкви виражений в ряді обрядів і звичаїв, пов’язаних з дітьми. Особливими молитвами зустрічає Церква народження дитини; восьмого дня після народження відбувається наречення імені, і на сороковий – воцерковлення. У ці дні Церква молиться про тілесне і духовне здоров’я дитини і про його освяченні згори. Після Хрещення Церква наказує якомога частіше причащати дитину, приносити його в храм, прикладати до святих ікон. Все це було б зайвим, якби дитина була несприйнятливим до духовних вражень.


Отже, найважливіше час для виховання душі – раннє дитинство. Власне, в дитячі роки формується моральний світ людини. Душа дитини у віці до 6-7 років подібна м’якій глині, з якої можна ліпити його майбутню особистість. Після цього віку головні риси людини вже сформувалися і переробити їх майже неможливо.


Тому добре роблять ті батьки, які з самого раннього віку прищеплюють своїм дітям здавна встановлені Церквою релігійні звичаї. Наприклад: коли мати підносить свою дитину до ікон, коли перед сном осіняє його хресним знаменням, або коли, пересилюючи втому, тримає на руках протягом Богослужіння, або молиться над його ліжечком. У цьому проявляється її християнська турбота про нього, як це художньо описав поет Хомяков в наступному вірші:

Бувало, в глибокий опівночі,
Малютки, прийду милуватися на вас;
Бувало, люблю вас хрестом знаменать,
Молитися, нехай буде на вас благодать,
Любов Вседержителя Бога.

Comments are closed.