Оформлення громадянства дитини

Оформлення громадянства дитини


У кожної дитини з датою народження до 01.07.2002 р (до початку дії 62-ФЗ «Про громадянство РФ» від 31.05.2002 року) має бути оформлене громадянство РФ за народженням в місцевому підрозділі ФМС. Для його отримання необхідно подати заяву встановленого зразка.


Наявності громадянства РФ у дитини необхідно для того, щоб:


  • безперешкодно отримати внутрішній паспорт громадянина РФ до досягнення нею 14 років;
  • отримати закордонний паспорт, якщо йому ще не виповнилося 14 років;
  • зробити запис в паспорта (внутрішній і для поїздок за кордон) його батьків (одного з батьків або законного представника);
  • внести запис в свідоцтво про народження дитини;
  • зареєструвати за місцем проживання або перебування, а також здійснити інші заходи, передбачені законодавством РФ.


Де слід оформити громадянство РФ на дитину?


Оформленням громадянства РФ дитині займається підрозділ Федеральної Міграційної служби за місцем проживання і реєстрації. До них повинен звернутися один з батьків або інший законний представник дитини, який сам є громадянином РФ.


Для отримання громадянства для дитини в міграційну службу необхідно надати наступний пакет документів:


  • заяву про оформлення статусу громадянина Російської Федерації за народженням. Воно повинно бути оформлено на бланку встановленого зразка. Заява може бути заповнене від руки або надруковано на комп’ютері;
  • свідоцтво про народження дитини та ксерокопія цього документа;
  • російський паспорт одного з батьків (законного представника дитини) і його ксерокопію.


Знадобляться і інші документи, список яких залежить від деяких конкретних життєвих обставин.


Багато питань у батьків викликає ст. ст. 14 Закону Української РСР «Про громадянство РРФСР» від 28.11.1991 року, з якої не завжди ясно, які документи повнолітні відповідальні за дитину люди повинні надати для визнання його громадянином РФ.


Документальне підтвердження громадянства РФ у неповнолітнього може бути здійснено декількома варіантами. Найпростіший спосіб – це наявність у обох батьків внутрішніх документів, що посвідчують їх особу, іншими словами – паспорта громадянина РФ.


Ще один варіант, ускладнений, застосовується в тому випадку, якщо у законних представників неповнолітнього був відсутній паспорт громадянина РФ. Таке могло бути з різних причин: втрата документа, заміна або інші об’єктивні фактори. І в цьому випадку такій особі, по суті, є громадянином РФ, але які не мають основного російського документа, доведеться офіційно засвідчити факт проживання на території Росії на 06.02.1992 року. Для підтвердження цього необхідно надати в міграційну службу якісь з наступних документів:


  • домову книгу,
  • трудову книжку,
  • картку реєстрації за формою №9,
  • поквартирного картку за формою №10,
  • військовий квиток, в якому повинні стояти відмітки про періоди перебування на обліку,
  • довідку з медичного або освітнього закладу, в яких вказується час лікування або навчання навчання та ін.


Ще складнішою може бути ситуація, якщо хтось із батьків або представників дитини на 06.02.1992 року був ще сам дитиною, яка не досягла 16-річного віку. В такому випадку він з об’єктивних причин не міг мати паспорт громадянина РФ. Для вирішення цієї проблеми необхідно надати співробітникам ФМС підтвердження факту проживання на території Російської Федерації на 06.02.1992 року батьків особи, яка розглядає на дитину громадянство. Здійснити це можна за допомогою вищеозначених списку або інших документів.


Не варто виключати і можливе вимога співробітників ФМС документального підтвердження факту зміни настановних даних, якщо такі проводилися. Це могла бути зміна прізвища у зв’язку з укладенням шлюбного союзу, зміна імені та інші факти.


Що робити в ситуації, коли один з батьків дитини, якій оформлюється громадянство РФ, не може пред’явити документ, що засвідчує його особу з об’єктивних причин, наприклад, в разі розірвання шлюбу?


В даному випадку заявник повинен, по-перше, надати свій документ, і, по-друге, знайти і пред’явити співробітникам міграційної служби документ, який підтверджуватиме те обставина, за яким другий з батьків не може надати паспорт, наприклад, свідоцтво про розірвання шлюбу. Однак не варто впадати у відчай, якщо і це не представляється можливим. У такому випадку потрібно якомога детальніше охарактеризувати дану ситуацію співробітнику ФМС, щоб він зміг запросити інформацію в інших відомствах.


Як можна оформити громадянство РФ на дитину, дата народження якого до 01.07.2002 року за умови, що тільки один з його батьків в цей час був громадянином РФ?


Вище ми розглянули порядок оформлення громадянства на неповнолітнього виходячи з описів Статті 14 Закону Української РСР «Про громадянство РРФСР» від 28.11.1991 року. Але відповіді на вищезазначений питання варто шукати в статті 15 Закону Української РСР «Про громадянство РРФСР» від 28.11.1991 року, яка передбачає оформлення на дитину громадянства РФ за народженням при такому варіанті, коли тільки хтось один з його батьків на час його народження був громадянином Росії.

В такому випадку законодавство Російської Федерації передбачає три варіанти, коли неповнолітній може бути громадянином Російської Федерації за народженням:


  • коли тільки хтось один з його батьків на час народження дитини мав російське громадянство, а другий був особою без громадянства. При такій ситуації місце народження дитини не принципово. Це може бути Росія або будь-яка інша держава;
  • якщо один з батьків на час народження дитини був громадянином Росії, а другий з батьків дитини був іноземним громадянином і два батьки не становили письмової угоди, в якому був би роз’яснено питання про громадянство дитини за умови, що він був народжений на території Російської Федерації ;
  • коли один з батьків до часу появи дитини вже був громадянином Російської Федерації, а другий з батьків був іноземним громадянином. Дана ситуація передбачає відсутність угоди, оформленого в письмовому вигляді про те, громадянином якої країни буде дитина за умови, що в іншому випадку він став би особою без громадянства.


У всіх описаних випадках для оформлення громадянства вашої дитини необхідно надати ті ж самі документи, що і в інших, розглянутих вище випадках. Також має бути надана заява про оформлення громадянства Росії за народженням встановленого зразка (Додаток № 7). Пакет документів з цим бланком надається до підрозділу Міграційної служби за місцем вашого постійного проживання.


Єдина відмінність в оформленні громадянства на дитину між ситуаціями, коли два батьки є громадянами РФ і тільки один з них має російський паспорт, полягає в тому, що в другому випадку необхідно буде написати заяву, що у батьків немає угоди про громадянство їх дитини .

Comments are closed.