Паспорт і громадянство Німеччини: плюси і мінуси

Паспорт і громадянство Німеччини:
плюси і мінуси


Громадянство Німеччини (в порівнянні з постійним дозволом на проживання ) має, на нашу думку, 2 переваги і 2 недоліки.



  • безвізовий в’їзд в безліч країн,
  • виборче право (тобто право обирати і бути обраним). Перевага, можливо, для когось не дуже цінне.



  • необхідність оформлення візи в Росію . У випадку з туристичними візами до 30 днів перебування проблем не виникне, але при необхідності отримання дозволу на тривале перебування в Росії (наприклад, у зв’язку з хворобою родичів) або дозволу на роботу (особливо, якщо в Росії залишається бізнес) – вам доведеться проводити час в російських УФМС в чергах нарівні з уродженцями Китаю і В’єтнаму,
  • необхідність перед отриманням німецького громадянства відмовлятися від російського,


  • Безліч іноземців десятиліттями живуть в Німеччині з постійним дозволом на проживання, не відчуваючи ніяких незручностей, і навіть незважаючи на періодичні спроби німецьких політиків переконати іноземців натурализоваться – тобто отримати німецьке громадянство. Наприклад, в турецьких діаспорі по виду на проживання живуть в Німеччині не тільки приїхали в країну в 50-60-х роках громадяни Туреччини, а й їхні діти та онуки, які народилися в Німеччині і давно (на підставі родітельсткого ПМЖ) мають право на німецьке громадянство.
  • Оподаткування в Росії (ПДФО і дивіденди) залежать від наявності статусу податкового резидента, а не від російського громадянства, або його відсутності. Якщо громадянин будь-якої країни живе в Росії не менше 183 календарних днів протягом 12 наступних поспіль місяців, то він сплатить ті ж сами 13 і 9% відповідно. Причому тимчасові виїзди за межі Російської Федерації для короткострокового (менше шести місяців) лікування або навчання за період відсутності не зараховуються.


Громадянство Німеччини по народженню


Право на громадянство Німеччини по народженню є у дитини, один з батьків якої має німецьке громадянство. Такій дитині, народженій в Росії, ми можемо допомогти отримати німецький паспорт в консульстві Німеччини в Росії (наприклад, в Москві) – звертайтеся для цього до наших фахівців.


Народження на території Німеччини (на відміну від США) ніякого права на громадянство не дає . Таке питання найчастіше виникає у дітей військовослужбовців, які народилися колись на території НДР.


Досить рідкісний випадок – право на громадянство для тих, чиї предки отримали його під час війни, перебуваючи на террііторіі Німеччини . Якщо ви знаєте про такий факт в історії вашої родини, то ми допоможемо вам відновити німецьке громадянство .


Отримання громадянства Німеччини


Стати громадянином Німеччини можна через 8 років (при проходженні інтеграційного курсу – через 7 років) легального проживання в країні. Від російського при цьому доведеться відмовитися . Проживання в країні по студентському ВНЖ в цей термін не зараховується.


Набагато швидше таке право отримують такі категорії іноземців:

Чоловік (дружина) громадянина Німеччини – німецький паспорт можна отримати через 3 роки проживання в країні (і не менше 2 років в шлюбі), при цьому потрібно відмовлятися від російського. Тому дуже багато російських дружини продовжують жити в країні по постійному посвідки на проживання.


Етнічні німці . а так само їхні дружини і діти – отримують паспорта відразу після переїзду до Німеччини . При цьому відмовлятися від російського НЕ потрібно (у вас буде подвійне громадянство). Наші фахівці з відділу імміграції допоможуть вам отримати документи в максимально короткі терміни: від моменту в’їзду в країну до отримання паспорта у вас піде близько 10-30 днів (домовлятися про цю послугу з нами потрібно заздалегідь).

Єврейські іммігранти – мають право на отримання німецького паспорта через 6 років проживання (володіння ПМЖ), після 2007 року в деяких випадках можна зберегти подвійне громадянство.

Як отримати паспорт Німеччини


Більшість можливих способів переїзду ми перерахували на сторінці Способи імміграції в Германіію – зверніть увагу на останню колонку таблиці. Якщо ви живете в країні з постійним дозволом на проживання ( ПМЖ ), то через 8 років ви можете подавати документи на отримання громадянства (зверніть увагу, що термін перебування в країні з метою вивчення мови і навчання у вузі не зараховується).

Для отримання німецького паспорта вам потрібно відповідати наступним вимогам:


  • ви і члени вашої родини не отримуєте соціальну допомогу або допомогу по безробіттю II (виняток становить особи у віці до 23 років і особи, які не здатні забезпечити себе і сім’ю без соціальної допомоги або допомоги по безробіттю з не залежних від них обставин – < em> наприклад, інваліци );
  • достатні знання німецької мови;
  • визнання вільного демократичного ладу ФРН (тобто не участь в терористичних організаціях);
  • як правило, відмова від колишнього громадянства (про винятки з цього правила см. Вище);
  • відсутність судимостей за тяжкі злочини.

  • сплатити держмито – 255 євро.


Важливо: подружжя і діти можуть отримати громадянство разом з основним заявником, навіть якщо вони прожили в країні менше 8 років.


Дострокове отримання громадянства Німеччини


Ті, хто прожив в Німеччині менше 8 років, можуть його отримати достроково, проте передумови будуть жорсткіше. Наприклад, неможливі виключення, пов’язані з отриманням соціальної допомоги.


Право на дострокове отримання німецького громадянства мають, наприклад, особи, які отримали політичний притулок (біженці, визнані такими згідно із ст. 16а Основного Закону), біженці, визнані такими на підставі Женевської конвенції про статус біженців (GFK), а також особи, не мають певного громадянства. У таких випадках для отримання німецького паспорта може бути досить 6 років.


Подружжя громадян Німеччини повинні до моменту подачі документів на німецький паспорт одруженим не менше двох років і прожити в країні не менше трьох років.


Отримання громадянства Німеччини при народженні


Якщо один з батьків дитини, батько або мати, є громадянином Німеччини, діти автоматично з народження також мають право на німецький паспорт. Якщо дитина народилася в Росії, і потрібна допомога в оформленні йому німецького кіндерпасса (Kinderpass), а мамі (батьку дитини) виїзної візи в Німеччину – ви можете звернутися за допомогою в наш візовий відділ .


Діти, чиї батьки не мають німецького громадянства, отримують право на нього автоматично при народженні тільки в тому випадку, якщо один з батьків протягом мінімум 8 років постійно легально проживає в Німеччині і має постійний вид на проживання, або є громадянином іншої країни Євросоюзу, які мають право вільного вибору місця проживання.

Додаткова інформація

Різні варіанти перебування, можливості продовження посвідки на проживання і отримання німецького паспорта – тобто всі способи переїзду до Німеччини ми привели на цій сторінці нашого сайту .


А на цій сторінці безліч посилань на німецькі візи . чому у візі відмовляють, як отримати річну візу до Німеччини, скільки коштує оформлення та багато іншої інформації.

Інформація виявилася вам корисна? Ми будемо вдячні, якщо ви поділіться нею з вашими друзями (кнопки нижче).

Comments are closed.