Як навчити дитину молитві? Молитва в православному вихованні дітей

Як навчити дитину молитві? Молитва в православному вихованні дітей

Як би не мало було дитя, воно вже може молитися: воно ж адже просить чого-небудь у своїх батьків, чому ж не просити йому у Отця небесного? Тому вчіть дитя молитися, тільки починайте це з дитинства; привчайте його, щоб молитва стала для нього потребою. Здійснюйте регулярно зі своїми дітьми ранкові та вечірні молитви, а також і перед і після прийняття їжі, щоб вони не йшли до столу, як тварини до корита, але щоб знали, що хто хоче користуватися дарами Божими, повинен просити їх і дякувати про них. Отче наш, Богородице Діво і інші короткі молитви має знати будь-яке дитя, яке вміє добре говорити.

Тільки якщо мати сама істинно благочестива, тільки якщо дитя бачить мати часто старанно Моля, воно й саме навчиться благочестя і ревної молитви.

Найменше, чого в цьому відношенні має бажати від числа дітей, якщо воно хоче мати право на назву християнського, полягає в тому, щоб всі члени його здійснювали ранкову і вечірню молитву, так само як перед обідом, так і після обіду. В добрі давні часи всі щоденні молитви, а особливо перед відходом до сну, відбувалися в християнських родинах спільно. У певний час всі члени сім’ї: батько і мати, сини і дочки, слуги і служниці – збиралися в одну кімнату і схиляли свої коліна перед іконами. Один читав по книзі вголос всіх, а інші молилися. Потім, після закінчення цієї молитви, або, як вона називалася, правила, всі відправлялися на спокій, і ніхто вже після цієї години не смів залишати вдома. Як бажано було б відновлення цього доброго давнього звичаю в наші дні! Яким прекрасним засобом він послужив би проти такого поширився звичаю проводити вечірнє і навіть нічний час в готелях, проти нічних гулянь і для розваг, проти сучасної аморальності, вад та розпусти!

Але, може бути, багато хто з вас, браття, заперечать мені, вказавши на те, що дитя не може ще розуміти всіх цих молитов. Цілком, звичайно, воно не буде розуміти змісту кожної з цих молитов; але це і не потрібно. Стільки, скільки потрібно буває розуміти для того, щоб благочестиво молитися, може вже і мале дитя. Якщо воно не може ще скласти собі чіткого уявлення про Бога, то, по крайней мере, у нього є почуття про Нього. Воно відчуває, що є Найвища Істота, Яке нас любить і Яке ми повинні також любити, і коли воно вимовляє слова молитви, то воно думає, як і всякий дорослий, про Бога і до Нього підносить свою душу. І така молитва з дитячому благочестивих сердець, без сумніву, набагато приємніше Богу, ніж молитва вченого, який вельми ясно розуміє кожне слово молитви, вимовної його устами, але при цьому холодний і розсіяний.

свщмч. Володимир, митрополит Київський і Галицький (1848-1918) .

Дитя дуже часто розуміє те, чого не розуміють його батьки. Я пам’ятаю дитини, який на Великодньому тижні став перед іконою Спасителя і став повторювати: Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував. – І мати його зупинила і каже: Не можна так багато повторювати цю молитву. Він на неї подивився з подивом і якимось обуренням і відповів: Ти нічого не розумієш; Йому дуже приємно! – Тому що він в своєму серці співав Богові свою віру.
І інший випадок пам’ятаю. Була у нас сім’я дуже статутна, і дитину змушували ввечері вичитувати цілий ряд молитов. Якось (йому тоді було років сім) він вичитав належні молитви, потім подивився на матір і говорить: А тепер, коли ми помолітвословілі, давай помолимося трошки. Він відчував, що те, що він робив, було дисциплінарним вправою, а йому хотілося сказати Богові: Знаєш, Господи, я Тебе люблю! Або, може бути, сказати: Господи, я маму люблю, і тата люблю – але тато у від’їзді; обереги його. Або: Мама сьогодні була на мене сердита, утіш її!

Щирість і сталість молитви важливіше її тривалості. Краще нехай правило буде зовсім маленьким (хоч до декількох хвилин); дитина зможе по натхненню сам продовжити час своєї молитви. Нагадування про молитву не знадобляться, якщо вже вироблена звичка, і дитина усвідомлює необхідність просити у Бога благословення. Без сумніву, набридати йому нескінченними нагадуваннями не допоможе. Постійне молитовне правило для дошкільнят має бути поставлено метою, але не турбуйтеся, якщо не кожен день вдається його виконати. Часто буває простіше домогтися короткої молитви перед сном біля ліжечка разом з одним або обома батьками, а також молитви до і після їжі.

Монахиня Магдалена (XX століття) .

Comments are closed.