Які документи треба отримати на дитину

Які документи потрібні для отримання закордонного паспорта нового зразка для дитини?


1. квітня 2015 року втрачає чинність, Постанову КМУ від 31.03.1995 року №231 «Про затвердження Правил оформлення і видачі паспорта України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення». Відповідно проїзні документи дитини старого зразка з 1 квітня видаватися вже не будуть. Як оформити закордонний паспорт нового зразка дитині дізнавався Prostopravo


Починаючи з 1 квітня 2015 року всім, і дорослим, і дітям, будуть оформлятися проїзні документи для виїзду за кордон єдиного зразка (так званий «біометричний паспорт»). Правда, від внесення біометричних даних на безконтактний електронний носій можна відмовитися. Порядок оформлення дитячих закордонних паспортів нового зразка затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 07.05.2014 р №152.


Неповнолітнім дітям до 16 років закордонний паспорт буде оформлятися терміном на 4 роки, з 16 років – терміном дії на 10 років. Зробити паспорт можна в будь-якому територіальному відділенні Державної міграційної служби незалежно від місця проживання.


Список документів

Для оформлення паспорта для виїзду за кордон дитиною необхідно надати:


  1. заяву-анкету (заповнює один з батьків, якщо батьки не перебувають у шлюбі – той, з ким проживає дитина);
  2. паспорт громадянина України (для дітей старше 16 років);
  3. свідоцтво про народження (для дитини, яка не досягла 16 років);
  4. документи, що підтверджують здійснення встановлених законодавством платежів, або оригінал і копію документа про звільнення від таких платежів;
  5. заяву про відмову від внесення інформації (в тому числі оцифрованих відбитків пальців рук) на безконтактний електронний носій (в разі необхідності). У разі оформлення паспорта особі, яка не досягла шістнадцятирічного віку, таку заяву від його імені подають батьки (якщо батьки не перебувають у шлюбі, – батько, з яким проживає дитина), усиновителі, опікуни, піклувальники чи інші представники. Заява від другого з батьків не потрібна, якщо він є іноземцем або особою без громадянства;
  6. в разі оформлення паспорта дитині, яка не досягла дванадцятирічного віку, може бути подано дві кольорові фотографії розміром 3,5 х 4,5 сантиметра і одну фотографію розміром 10 х 15 сантиметрів для внесення оцифрованого зображення особи шляхом сканування.


Для оформлення паспорта дитині, який проживає з одним з батьків, необхідно також надати оригінал або завірену в установленому порядку копію одного з таких документів:


  1. свідоцтва про смерть другого з батьків;
  2. рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;
  3. рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;
  4. рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;
  5. довідки про реєстрацію місця проживання дитини разом з одним із батьків, який подає заяву-анкету, або в разі оформлення паспорта в закордонній дипломатичній установі України – іншого документа, що підтверджує таку реєстрацію;
  6. оригінал виписки з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про народження із зазначенням відомостей про батька відповідно до частини першої статті 135 Сімейного кодексу України.


У разі оформлення паспорта для виїзду за кордон дитині-сироті або дитині, позбавленій батьківського піклування, яка не досягла шістнадцятирічного віку, заявник додатково подає оригінал або завірену в установленому порядку копію одного з таких документів:


  1. документа, що посвідчує повноваження директора дитячого закладу (контракту тощо.);

  2. договору про влаштування дитини до прийомної сім’ї;
  3. договору про організацію діяльності дитячого будинку сімейного типу;
  4. рішення органів опіки і піклування про встановлення опіки (піклування);
  5. рішення суду про встановлення опіки (піклування);
  6. договору про патронат.


Термін виготовлення паспорта складає 20 робочих днів з дня подачі заяви або 7 робочих днів при терміновому оформленні. Протягом трьох робочих днів оформляється закордонний паспорт для термінового виїзду за кордон у зв’язку з необхідністю в лікуванні, супроводі тяжкохворого або смертю родича, який проживав за кордоном.


Помилка?

Comments are closed.